Een schonere wereld begint bij je datacenter

Turbonomic halveert je CO2-uitstoot

Klimaatverandering is een thema waar je niet meer omheen kunt. Steeds meer bedrijven zijn zich bewust van hun ecologische voetafdruk. Ze vragen zich af of ze hun middelen niet op duurzamere manieren kunnen inzetten. Een heet hangijzer is het datacenter, dat vaak stroom slurpt. Gelukkig is verduurzaming mogelijk. Turbonomic kan je CO2-uitstoot tot wel 50 procent verlagen.

Moderne bedrijfsvoering kan niet zonder datacenters. Tegelijkertijd hebben zij een grote impact op het milieu. Hun stroomverbruik is hoog, zeker wanneer ze te maken hebben met piekmomenten in gebruik. Vaak wordt die elektriciteit niet op groene manieren opgewekt, zoals via windmolens, maar worden toch kolen en gas gebruikt. Bovendien is er veel energie nodig om te voorkomen dat de hardware oververhit raakt en zijn er veel grondstoffen nodig voor alle apparatuur. Veel IT-organisaties vragen zich inmiddels af of dat echt niet efficiënter kan, maar vooral: milieuvriendelijker.

Onbenutte hardware heeft ook stroom nodig

Ga maar na: je hebt waarschijnlijk een hybride omgeving, waarin cloud en on-premise elkaar versterken, onder meer om pieken op te vangen. Als je van je IT afhankelijk bent voor essentiële processen – en dat geldt inmiddels voor de meeste organisaties – is het bovendien verstandig om maatregelen te nemen in het geval je moet uitwijken. Wanneer je systemen dan uitvallen, heb je een plan B.

Maar vaak draait die tweede set aan hardware en software eigenlijk ‘nutteloos’ mee, zolang de eerste het gewoon doet. Vaak gaat het maar om zo’n 12 tot 18 procent van de totale hardware , terwijl alle lampjes vrolijk blijven flikkeren. Er wordt dus wel degelijk stroom verbruikt. Met de huidige energierekeningen en klimaatproblematiek is dat niet alleen ongunstig voor je portemonnee, maar eigenlijk ook onverantwoord.

Weten wat je gebruikt én wat je kunt besparen?

Er is een praktische rekentool om in kaart te brengen hoe milieuvriendelijker deze oplossing voor jouw bedrijf uitpakt.

Zet je middelen efficiënter in

Er kan gelukkig aanzienlijk voordeel behaald worden door het gebruik van Turbonomic, software voor Application Resource Management (ARM). Deze oplossing werkt merkonafhankelijk en dat is erg handig. Je kunt ARM namelijk toepassen op een breed scala aan applicaties, architecturen en andere IT: van de public cloud tot je interne IT-omgeving. Het gevolg is dat je ze daardoor efficiënter inzet, wat verschillende voordelen heeft: van acceptabele performances (met een goede prijs-kwaliteitverhouding) tot een milieuvriendelijker datacenter.

Turbonomic zorgt dat je je beschikbare capaciteit efficiënter benut. Stel je een soort schil voor over al je applicaties en diensten rondom het datacenter: van je netwerkarchitectuur tot je virtualisatie. Door deze middelen efficiënter te gebruiken kun je flink besparen op je elektriciteit en het aanschaffen van nieuwe capaciteit.

Turbonomic in de praktijk: de Rabobank

Een van de organisaties die met Turbonomic werkt, is de Rabobank. Die wilde de gebruikerservaring van de app verbeteren. Het gaat immers om de ‘toegangsdeur’ tot de bank. Daarom is het bedrijf met Turbonomic gaan werken. Niet alleen de performance werd zo verbeterd, want er werd ook nog eens een hardware-reductie gerealiseerd van 15 tot 23 procent. In concrete getallen: zo wordt vier miljoen euro bespaard. Op deze schaal betekent Turbonomic een enorme optimaliseringsslag, alleen al aan stroom(kosten) en CO2-uitstoot. Dat pakt natuurlijk ook stukken voordeliger uit voor de planeet.

Meer weten over de voordelen van Turbonomic? Download dan de gratis whitepaper Eindelijk je performance en kosten in balans. Turbonomic halveert je cloudkosten, zonder in te leveren op prestaties.