Het mes in je datacenterkosten zetten, zonder op prestaties in te leveren

Dankzij Turbonomic realiseer je de juiste gebruikerservaring tegen dekkende kosten

Wat is een optimale performance eigenlijk? Voor organisaties met een datacenter wil dat zeggen dat je middelen zo kostenefficiënt mogelijk inzet om gebruikers een optimale ervaring te bieden. Tegelijkertijd willen de bedrijven die zulke resources leveren daar zoveel mogelijk aan verdienen. Wat je nodig hebt is een acceptabele performance, waardoor je gebruikers niet tegen problemen aanlopen en jij kosten beperkt. Dankzij Turbonomic vind je die balans, waarbij je wel 40 tot 50 procent van je datacenterkosten kunt besparen. In deze blog vertellen we je er meer over.

Een praktijkverhaal: een Britse bank kwam erachter dat haar klanten vaak tussen 07:00 en 8:00 hun bankzaken deden, terwijl ze in de metro naar hun werk zaten. Er was duidelijk sprake van een piek in het gebruik. Wanneer het systeem dan plat zou liggen, zou dat veel ontevredenheid opleveren. Om die tijd is er immers nog niemand op kantoor om de verstoring te verhelpen. Wat doe je daaraan? Tegen de tijd dat diegene er is, is de piek waarschijnlijk voorbij en loopt alles weer op rolletjes. Misschien blijft de schade beperkt tot enig gemopper op een verjaardag, maar het kan ook dat klanten besluiten over te stappen naar een andere bank. Deze gang van zaken moet toch beter kunnen?

Middelen zijn niet onbeperkt

Er is een explosieve toename van apparaten die met het internet verbonden zijn: mobiele devices natuurlijk, maar ook slimme gebruiksvoorwerpen: van thermostaten tot deurbellen. Daarvoor moet beroep gedaan worden op een tijdelijke cloudomgeving. Datacenters groeien mee om aan die vraag te voldoen.

Er ontstaan vaak pieken die wel of niet voorspelbaar zijn: de feestdagen (webwinkels) bijvoorbeeld, of buiten kantooruren (streamingdiensten). Dat vraagt om maatregelen. Je wilt namelijk niet dat gebruikers tegen haperende technologie aanlopen, want dan haken ze waarschijnlijk af. Veel organisaties zorgen er dan voor dat ze extra capaciteit beschikbaar hebben voor hun datacenter, zowel qua IT-componenten als menskracht.

Echter, je wilt – of kunt – daar niet onbeperkt een beroep op blijven doen. Stijgende stroomkosten, de krapte op de arbeidsmarkt, vergrijzing, klimaatverandering : zulke actuele thema’s spelen natuurlijk ook bij IT-organisaties. Bovendien zijn er ook gewoon praktische knelpunten, zoals de piekmomenten buiten kantooruren. Automatisering biedt dan uitkomst, zeker in kleinere teams die te veel tijd kwijt zijn om alle lichten aan te houden, zoals IT-beheerders dat onderling noemen.

Een onvermoeibare, digitale collega

Turbonomic biedt uitkomst wanneer je veel middelen moet beheren, of je nu een relatief groot of klein IT-team hebt. Je krijgt er namelijk een onvermoeibare collega bij, die 24/7 doorwerkt, 365 dagen per jaar. Via API koppelt de oplossing software, hardware en diensten van de andere marktleiders op gebied van onder meer virtualisatie, storage en de public cloud. Dit leidt tot een diep inzicht in al deze lagen van je datacenter.

Knelpunten worden in kaart gebracht, evenals kansen om – voorspelbare én onvoorspelbare – pieken op te vangen met de reserved instance waar je maandelijks voor betaalt. Dat scheelt uiteindelijk heel wat geld. Je krijgt praktische adviezen en kunt voorgestelde maatregelen met één druk op de knop (laten) uitvoeren. Hierdoor zet je je resources zo in dat er sprake is van een acceptabele performance: een vlekkeloze gebruikservaring én een verstandig gebruik van je middelen. In ander woorden: een situatie waarmee iedereen uitstekend kan leven.

Meer weten over de voordelen van Turbonomic? Download dan de gratis infographic.